Bäst 3D-skrivarna 2025

I den här guiden rankar vi de fem bästa 3d skrivarna 2025 och utvärderar varje skrivare ur ett användarperspektiv. Vi tittar på funktionalitet, användarvänlighet, utskriftskvalitet, prisvärdhet och målgrupp för varje modell. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren hoppas vi att denna guide att hjälpa dig förstå vilken 3D-skrivare är bäst för dina behov.

Topp 5 mest populära 3D-skrivarna 2025

Bambu Lab A1 är den bästa 3D-skrivaren 2025. Den är helt enkelt den bästa all around 3d printern just nu – Den är snabb, enkel att använda och har stöd för flerfärgstryck. Detta visas tydligt i grafen ovan som visar hur Bambu Lab A1 är den 3d skrivare som flest personer söker efter på Google. Med det sagt kan Prusa MK4 eller Bambu Lab P1S bättre val för professionella användare.

1. Bambu Lab A1 – Bäst all around printer 2025

Bäst 3d printer 2025

Bambu Lab A1 lanserades i slutet av 2023 men har under 2024–2025 snabbt etablerat sig som en av de mest populära 3D-skrivarna på marknaden och toppar även vår lista med sin höga prestanda och användarvänlighet.

Den har en rejäl byggvolym på 256×256×256 mm i en klassisk ”bedslinger”-design (rörlig byggplatta) istället för CoreXY​.

Trots detta kompromissar A1 inte med hastigheten: tack vare linjärskenor, kraftfull styrning och sensorer kan den skriva ut i upp till 500 mm/s hastighet med imponerande precision​.

Bambu Lab har byggt in fullständig automatisk kalibrering (av bl.a. Z-offset, bäddnivå, resonanser) för varje utskriftsjobb, vilket eliminerar behovet av manuell justering av första lagret​. Vidare stöder A1 flerfärgsutskrifter via det nya AMS Lite-systemet (tillval), som låter upp till 4 filament användas för automatiska material- eller färgbyten – ett stort plus för kreativa användare​. Samtidigt är skrivaren redo att användas direkt med 1-knappstryckningar och smidig app-uppkoppling, vilket gör att även nybörjare snabbt kan komma igång utan krångel​.

Fördelar med denna modell: 


Hög utskriftshastighet och precision:
En standard 3DBenchy skrivs ut på runt 14–15 minuter med bibehållen kvalitet​, mycket tack vare A1:ans linjärskenor, accelerometrar och avancerade flödeskontroll som säkerställer stabila utskrifter även i höga hastigheter.

Automatisk kalibrering & enkel användning: A1 justerar sig själv (bäddnivå, Z-offset, flödes- och vibrationsinställningar) helt automatiskt inför varje utskrift, vilket ger användaren perfekta första lager utan justering​. Den har dessutom en pekskärm och användarvänligt gränssnitt för ”plug-and-play”-upplevelse.

Multi-material och framtidssäker: Stöd för AMS Lite gör det möjligt att skriva ut i flera färger eller material sekventiellt utan krångel​. Maskinen är utrustad med filamentavkänning, inbyggd kamera för övervakning och andra smarta sensorer, vilket ger en modern och uppkopplad utskriftsupplevelse.

Öppet chassi – begränsad för högtemp-material: A1 saknar inbyggt hölje, vilket innebär att material som ABS och ASA kan ge skevheter och sämre lageradhesion vid större utskrifter (på grund av svårighet att hålla hög temperatur runt modellen)​. Skrivaren trivs bäst med PLA, PETG och liknande filament.

Extra tillbehör för full funktionalitet: För att utnyttja flerfärgsfunktionen krävs inköp av AMS-modulen om den inte ingår i paketet (Combo-versionen). Detta medför extra kostnad, och vid färgutskrifter i det öppna systemet spolas en del filament utanför byggplattan som purgremsor (vilket kan skräpa ned om man inte har en behållare).

Begränsad för utbyggnad/modifikationer: Bambu Lab kör med ett relativt slutet ekosystem vad gäller programvara och tillbehör. Även om det resulterar i smidig användning kan det vara ett minus för hardcore-entusiaster som vill modda hårdvaran eller köra egen firmware – här är A1 mindre flexibel än t.ex. Prusa.

Passar bäst för: Både nybörjare och erfarna hemmaentusiaster som vill ha en snabb och bekymmersfri premiumskrivare utan att betala extrema summor. Bambu Lab A1 lämpar sig utmärkt för den som vill komma igång snabbt med högkvalitativa utskrifter och kanske experimentera med flerfärgade modeller. 

Mindre lämpad för: Den som vill skriva ut avancerade industriella material (ABS, nylon med kolfiber etc.) eller för mycket avancerade användare som vill ha full kontroll över varje aspekt & inställning då finns andra alternativ i listan som är bättre lämpade.

Bambu Lab A1 mini - bäst billig 3d skrivare

2. Bambu Lab P1S – Bäst premiumskrivare

bambu lab p1s - Bäst premium 3d skrivare

Bambu Lab P1S markerar Bambu Labs starka närvaro även i mellanklassegmentet och bygger vidare på succén med P1P.

P1S släpptes 2023 som en förbättrad version av P1P, där den stora nyheten är att Bambu lade till det som många efterfrågat: en fullt innesluten byggkammare med förbättrad kylning och filtrering​.

Till skillnad från P1P (som är öppen) har P1S alltså sidoväggar, topp och dörr, samt extrafläktar (”Auxiliary Part Cooling”, kammarcirkulationsfläkt och styrkortskylning) och ett aktivt kolfilter för att kunna hantera material som ABS utan lukt och problem​.

Detta är en CoreXY-maskin med 256³ mm byggvolym, kapabel till upp till 500 mm/s hastighet och extrema 20 000 mm/s² accelerationer – P1S kan spotta ur sig en Benchy-båt på omkring 18 minuter med rätt inställningar​. Utskriftskvaliteten är hög tack vare Bambu Labs resonanskompensation och noggrant testade profiler, och precis som övriga Bambu-modeller är maskinen kalibrerad från fabrik för att ge bra resultat direkt.

En annan fördel med P1S är dess utmärkta stöd för multifärg och multimaterial: den är fullt kompatibel med Bambu Lab AMS (Automatic Material System), där upp till fyra filament kan kopplas in samtidigt. Det gör den perfekt för kreativa projekt där man vill ha automatiska färgbyten. Trots sina avancerade möjligheter har P1S ett rykte om sig att vara förvånansvärt lätt att använda. Installationen är enkel och i princip ”plug and play” – vilket gör att även de med lite erfarenhet kan hoppa rakt in i high-end 3D-printing, givet att budgeten tillåter det​.

Fördelar med denna modell: 

Högsta hastighet och produktivitet: P1S är en av de absolut snabbaste 3D-skrivarna i sin prisklass. Den coreXY-baserade mekaniken, tillsammans med starka motorer och Bambu Labs kalibreringssystem, ger extremt snabba utskrifter utan större kvalitetsförlust. En Benchy på under 20 min är möjligt​, och större modeller som skulle ta många timmar på en vanlig skrivare kan halveras i tid. För den som värdesätter snabb prototypframtagning eller bara vill skriva ut många objekt per vecka är detta en enorm fördel.

Innesluten byggvolym och klarar fler material: Till skillnad från många konkurrenter i segmentet har P1S ett heltäckande hölje och aktiv värmekontroll i kammaren. Det betyder att material som ABS, ASA och polykarbonat kan skrivas ut med mycket bättre resultat (minskad risk för warping och sprickor) jämfört med på en öppen maskin​. Samtidigt fångas lukter och partiklar upp av det aktiva kolfiltret. P1S kan alltså hantera både enkla och mer avancerade material – från PLA till nylon – och därmed växa med användarens behov.

Flerfärgsutskrifter och AMS-stöd: P1S är utmärkt för kreativa projekt tack vare stödet för Bambu Lab’s AMS. Man kan köra upp till 4 olika filament (färger eller typer) i samma utskrift, och systemet sköter filamentbyten och materialhantering automatiskt. För t.ex. cosplay-modeller, konst eller funktionella prototyper med flera material (som stödmaterial PVA) är detta en game-changer. Kombinationen av snabb utskrift och automatisk färgväxling gör P1S unik i sin klass.

Användarvänlig och “smarta” funktioner: Trots att P1S är en väldigt kapabel maskin, är den förvånansvärt enkel att komma igång med – ”dess enkla uppstart och användning gör den till ett utmärkt förstaprinter för den med lite större budget” enligt Tom’s Hardware​. Den levereras färdigkalibrerad, och Bambu Studio (slicer-programmet) har färdiga profiler som ger bra resultat utan pill. Maskinen har inbyggd övervakningskamera och kan larma vid problem (t.ex. spaghetti-detektering genom mjukvara). Allt detta innebär att även om P1S kan användas av proffs, så kan även en entusiast med begränsad erfarenhet lyckas med avancerade utskrifter.

Kostnad och ekosystem: P1S ligger i en högre prisklass än t.ex. Ender-3 – den är en investering, även om den är billigare än Bambu Labs flaggskepp. Dessutom är Bambu Labs ekosystem proprietärt; man är tänkt att använda deras programvara och tillbehör (som AMS, egna munstycken etc.). Det finns mindre utrymme för egna modifikationer eller tredjepartslösningar, vilket kan avskräcka vissa teknikentusiaster.

Avsaknad av vissa premiumfunktioner: Jämfört med det dyrare syskonet X1 Carbon saknar P1S några lyxfunktioner. Den har t.ex. ingen LiDAR-sensor för avancerad objektdetektering och lite enklare gränssnitt (ingen stor pekfärgskärm). För de flesta utskrifter spelar detta ingen roll, men det är en skillnad att notera. Vidare har standardhotend/extruder inte slitagebeständiga munstycken, så utskrift av kolfiberfyllda filament kräver uppgradering (precis som på många skrivare)​.

Underhåll och komplexitet: Med hög prestanda kommer ibland lite högre komplexitet. P1S har fler fläktar, fler sensorer och rörliga delar (t.ex. AMS mekaniken) än enkla skrivare, vilket potentiellt kan innebära mer underhåll på sikt (rengöra filamentrester, byta filter etc.). Bambu Lab är ett relativt nytt företag, så långtidshållbarheten är ännu under bevakning av communityt. Dock finns inget utbrett negativt att rapportera – mest en aspekt att beakta för dem som föredrar helt simpel mekanik.

Passar bäst för: Kravställande hobbykreatörer och prosumers/småföretag. Bambu Lab P1S är som klippt och skuren för entusiaster som vill ha topprestanda och/eller ofta skriver ut stora projekt. Den lämpar sig även väl i små designbyråer, arkitektkontor eller utbildningsmiljöer där man vill ha en snabb, säker och mångsidig 3D-skrivare för varierande uppgifter och vill experimentera med olika filament eller färger

Mindre lämpad för: För en total nybörjare kan P1S fungera (den är ju användarvänlig), men oftast väljer nybörjare billigare alternativ – P1S attraherar mer de som redan kommit in i hobbyn eller vet att de behöver kapabiliteterna.

bambu lab p1s - Bäst premium 3d skrivare

3. Bambu Lab A1 Mini – Bäst 3D printer för nybörjare

Bambu Lab A1 mini - bäst billig 3d skrivare

Bambu Lab A1 Mini är lillebror till A1 och riktar sig till dem som vill ha Bambu Labs avancerade teknik i ett ännu mer kompakt och prisvänligt format.

Med en byggvolym på 180×180×180 mm är A1 Mini mindre, men den behåller förvånansvärt mycket av storebrors kapacitet.

Skrivaren har samma typ av robusta linjärskenor och högpresterande motion-system, vilket innebär att även Mini-modellen kan nå hastigheter upp till 500 mm/s med 10 000 mm/s² acceleration – i nivå med betydligt större och dyrare maskiner​.

Bambu lab A1 mini har full auto-kalibrering och justerar själv in munstyckets avstånd, nivellerar byggplattan och stämmer av motorernas vibrationer innan utskrift startar​. Det gör att användaren, trots det låga priset (kring 3 000 kr), får en ”plug-n-play”-upplevelse: maskinen levereras i princip färdigmonterad och tar ca 20 minuter att ställa upp innan första utskrift kan köras​.

Likt A1 har även Mini stöd för AMS Lite (flerfärgsenhet) som tillval, vilket innebär att man kan göra multimaterial- eller flerfärgsutskrifter även på denna lilla maskin​. Att Bambu Lab packat in funktioner som inbyggd kamera för övervakning, filamentavkänning och till och med aktiv motorljud-dämpning gör A1 Mini oerhört imponerande sett till storlek och kostnad​.

Fördelar med Bambu lab A1 mini:

Enastående hastighet i litet format: A1 Mini skriver snabbare än nästan alla andra i sin storleksklass. Den klarar ~15 min Benchy-utskrifter direkt ur kartongen​, tack vare samma höghastighetsarkitektur som större Bambu-modeller. Perfekt för otåliga makers som vill se resultat snabbt.

Mycket lätt att komma igång: Skrivaren levereras förkalibrerad och nästan helt färdigmonterad, vilket gör att installationen är enkel även för nybörjare​. Allt från automatisk första-lager-justering till filamentladdning hanteras smidigt via pekskärm och app. Man behöver inte meka eller finjustera – det är bara att slå på den och börja skriva ut.

Rik funktionsuppsättning: För en så liten maskin är listan av funktioner imponerande: inbyggd kamera för att övervaka utskrifter eller skapa timelapse-videor, filamentavkännare och -sensorer som kan detektera trassel och slutförbrukning av filament, strömavbrottsåterupptagning, utbytbara flexibla plattor etc​. A1 Mini känns premium trots sitt budgetpris – den har många finesser som vanligen saknas på konkurrenternas småskrivare.

Tyst och diskret: Bambu Lab har implementerat aktiv motorljudsreducering, vilket gör att A1 Mini går relativt tyst även vid snabba rörelser​. Dess kompakta storlek och låga vikt (~5,5 kg) gör den också lätt att placera nästan var som helst (t.ex. på ett skrivbord eller i ett klassrum) utan att den stör.

Svagheter & nackdelar:

Begränsad byggvolym: Med 18 cm i kubiskt utskriftsutrymme kan A1 Mini inte hantera större modeller i ett stycke. Större projekt måste delas upp i mindre delar, vilket är viktigt att känna till – om din typiska utskrift kräver 200+ mm på något led kan Mini bli för liten.

Ej avsedd för högtemperaturmaterial: Likt sin storebror har A1 Mini ett öppet bygge och en värmebädd som bara går upp till 80 °C​. Det innebär att ABS, ASA, polykarbonat m.fl. inte rekommenderas att köras (de tenderar att spricka eller släppa från bädden)​. A1 Mini är optimerad för PLA, PETG och flexibla material – vilket förvisso täcker behoven för de flesta nybörjare/hobbyister, men det är en begränsning att vara medveten om.

Mindre moddbar och låst ekosystem: Precis som A1 är detta en ganska sluten plattform – maskinvara och programvara är proprietära. Det finns inte lika stora möjligheter att byta elektronik, köra egen firmware eller modda mekaniken jämfört med exempelvis Ender-serien. För de flesta användare är det inget problem (snarare en fördel att allt “bara fungerar”), men hardcore-entusiaster kan finna det begränsande.

Tillbehör kan öka kostnaden: Grundpriset är lågt, men om man vill utnyttja t.ex. multi-materialutskrift måste AMS Lite köpas till separat (alternativt att man köper A1 Mini Combo-paketet där den ingår). Även om detta inte är ett direkt svaghet hos själva maskinen kan totalkostnaden stiga om man vill ha hela paketet av funktioner.

Passar bäst för: Nybörjare, studenter eller användare med begränsad budget och plats. Bambu Lab A1 Mini är perfekt som första 3D-skrivare i hemmet eller i undervisning, där man värdesätter enkelhet, säkerhet och att maskinen är liten och tyst.

Mindre lämpad för: Användare som vill skriva ut stora objekt eller experimentera med specialfilament som kräver hög värme. 

Bambu Lab A1 mini - bäst billig 3d skrivare

4. Creality Ender-3 V3 SE – Bäst billig 3d skrivare

Creality Ender-3 V3 SE - Bäst billig 3d skrivare

Creality Ender-3 V3 SE är uppföljaren till den klassiska Ender-3 som länge varit standardvalet för budgetskrivare.

I version V3 SE (lanserad 2023) har Creality tagit ett rejält kliv framåt för instegssegmentet, genom att inkludera funktioner som tidigare inte skådats i denna prisklass​.

Mest märkbar är uppgraderingen till en direktdriven “Sprite”-extruder, vilket förbättrar matningen av filament (särskilt flexibla material) och förenklar handhavandet jämfört med äldre Bowden-system​. Samtidigt har rörelsemekaniken uppdaterats så att V3 SE kan skriva ut mycket snabbare än sina föregångare.

Creality Ender-3 V3 SE skriver ut snabbt – upp till 250 mm/s med 2500 mm/s² acceleration. Detta är en dramatisk ökning mot tidigare ~100 mm/s och gör att Ender-3 V3 SE faktiskt kan konkurrera med dyrare maskiner vad gäller hastighet. Creality Ender-3 V3 SE har automatisk bäddnivellering (CR Touch) som standard, samt en smart Z-offset-kalibrering baserad på en inbyggd kraftsensor (strain gauge) som känner av munstyckets kontakt med byggplattan​. Allt detta levereras i ett paket som fortfarande kostar runt bara 2 000–3 000 kr, vilket gör att många inklusive oss anser Ender-3 V3 SE vara det bästa budgetvalet just nu​.

Fördelar med denna modell: 

Mycket för pengarna: Trots sitt låga pris erbjuder V3 SE funktioner (direktdrivextruder, automatisk nivåmätning, hög hastighet) som tidigare var förbehållna mycket dyrare skrivare​. Man får väldigt mycket prestanda per krona, vilket lockar många nybörjare.

Snabb och effektiv: Med upp till 250 mm/s utskriftshastighet kan man slutföra projekt betydligt snabbare än med en vanlig Ender-3​. Dess förbättrade motion-system och stabila dubbla Z-axlar ger också bättre kvalitet i höga hastigheter än tidigare Ender-modeller.

Nybörjarvänlig & lättmonterad: V3 SE levereras nästan helt förmonterad och kräver bara ~10–15 min slutmontering (några skruvar för ramen och skärmen)​. Installationsprocessen är enkel att följa och maskinen är igång på under 30 minuter från unboxing​. Den medföljande 3,2-tums färgskärmen (med klickhjul) och Crealitys förbättrade mjukvara ger en intuitiv användarupplevelse

Community & uppgraderingar: Som del av Ender-3 familjen finns ett enormt användarcommunity, mängder av mods och uppgraderingskit (t.ex. bättre fläktar, fjäderbäddar, Raspberry Pi (OctoPrint) integration) som kan appliceras. Detta gör att mer avancerade användare kan växa med maskinen över tid.

Inte innesluten: Liksom de flesta i3-designade skrivare har Ender-3 V3 SE en öppen ram. Det innebär att den primärt lämpar sig för PLA, PETG och TPU, medan utskrift av ABS/ASA är svårare då det saknas en uppvärmd innesluten miljö (risk för sprickor och warping). Användaren kan behöva bygga eller köpa till ett hölje om högtemperaturmaterial ska användas ofta.

Avsaknad av vissa avancerade sensorer: Till skillnad från en del konkurrenter har V3 SE ingen filamentavkänning för slut på tråd och ingen inbyggd kamera eller nätverksanslutning​. Dessa extrafunktioner får man klara sig utan (eller eftermontera själv) vilket speglar att det är en budgetmodell.

Simpelt gränssnitt utan pekskärm: Även om skärmen är i färg styrs den via en ratt, inte touch​. Detta är inget stort problem – gränssnittet är fortfarande funktionellt – men det påminner om skrivaren’s instegsnivå. Vissa funktioner är något gömda i menyerna och den visar t.ex. ingen förhandsvisning av modellen, vilket mer avancerade användare kan sakna.

Begränsad hastighet utan tweaks: Även om 250 mm/s är imponerande för priset, når Ender-3 V3 SE inte riktigt upp till de absolut snabbaste CoreXY-maskinernas nivåer. Den saknar avancerad vibrationskompensering som input shaping (om man inte installerar alternativ firmware själv), så vid högsta hastigheter kan viss kvalitetspåverkan märkas.

Passar bäst för: Budgetmedvetna nybörjare som vill ha en pålitlig första 3D-skrivare med moderna bekvämligheter. Ender-3 V3 SE är utmärkt för makare och studenter som vill lära sig 3D-utskrift utan att investera för mycket pengar, men ändå ha möjlighet att utforska och uppgradera maskinen. Tack vare sin stora användarbas är den också bra för dem som värdesätter community-stöd och guider online.

Passar mindre för: Den som söker toppfart, multimaterial direkt ur lådan eller industriell prestanda kan man behöva se mot dyrare modeller – V3 SE:s charm ligger i balansen mellan pris och prestanda, vilket förklarar dess popularitet bland nybörjare 2025.

Creality Ender-3 V3 SE - Bäst billig 3d skrivare

5. Prusa Original MK4 – Bäst avancerad 3d printer 

Prusa MK4 - bäst avancerad 3d printer

Original Prusa MK4 representerar nästa steg för Prusa Research’s ikoniska i3-plattform och har tagits emot med öppna armar av erfarna användare. Vid lanseringen 2023 beskrevs den som en ”quiet workhorse” som lovade ”perfekt första lager varje gång” och högre hastighet än någonsin tidigare på en Prusa-maskin​.

Resultatet visade sig bli en skrivare som levererar exceptionell pålitlighet och kvalitet i utskrifterna (som Prusa är känd för) men nu snabbare och mer lättanvänd än tidigare.​

MK4 behåller Prusas välkända stabila stålram med rörlig platta (bedslinger) och har en byggvolym på cirka 250×210×220 mm – snarlik föregångaren MK3S.

Den nya extrudern, kallad ”Nextruder”, har en inbyggd trycksensor (lastcell) vid munstycket som automatiskt känner av första lagret mot bädden med hög precision​. Detta gör att användaren ej behöver justera Z-offset manuellt; MK4 kalibrerar sitt första lager själv genom att “proba” byggplattan med munstycket.

Dessutom har Prusa introducerat en 32-bitars styrelektronik som möjliggör mer avancerade funktioner som Input Shaping och Pressure Advance för att höja hastigheten och minimera vibrationer. Prusa har demonstrerat hur en standard Benchy skrivs ut på under 20 minuter när all programvara är fullt optimerad – något tidigare otänkbart på en Prusa i3-maskin​. 

Andra förbättringar inkluderar dubbla Z-axlar (en lead screw på vardera sidan om ramen för bättre synk och stabilitet)​, ny kallbyggplatta-beläggning (texturerad och slät flex-PEI med uppgraderad formel), samt en tystare drift tack vare nästa generations drivrutiner och fläktstyrning. Prusa har behållit det mesta som användarna älskade med MK3 – t.ex. avtagbar magnetisk flexplatta, helmetall-hotend, direktdrivextruder och öppen källkod – och byggt vidare på det.

Fördelar & styrkor:  

Tillförlitligheten: Prusa MK4 är designad för att vara en ”arbetshäst” – den klarar långa printpass på hundratals timmar utan att tappa i kvalitet. Maskinen är robust byggd och vältestad, med utmärkt spårnoggrannhet. Det gör den särskilt omtyckt av professionella användare och småföretag som behöver en skrivare de kan lita på dag efter dag.

Perfekt första lager och auto-justering: Tack vare den nya lastcell-sensorn i Nextrudern är det i princip omöjligt att misslyckas med första lagret. MK4 anpassar sig automatiskt till små ojämnheter eller förändringar (t.ex. annan platt-typ) och lägger första lagret jämnt varje gång​. Detta eliminerar en stor felsökningsbörda för användaren och är en stor förbättring mot äldre system. Även bäddnivelleringen (Mesh Bed Leveling) har förfinats för ännu bättre precision.

Snabbare än sin föregångare: MK4 är markant snabbare än MK3S – officiellt ungefär dubbla hastigheten på standardprofiler​, och med de senaste firmware-profilerna med input shaping kan erfarna användare pressa den ännu mer. Samtidigt bibehålls kvaliteten väl tack vare vibrationsdämpning, så att utskrifterna håller hög klass även vid de högre hastigheterna.

Tyst drift: En stor fördel med MK4 är hur otroligt tyst den är i drift. Prusa har finjusterat fläktkurvor och motorström, och med den nya 32-bit elektroniken elimineras nästan all störande ljud under utskrift – många användare vittnar om att den knappt hörs i samma rum​. Detta är en viktig faktor för dem som har skrivaren i bostaden eller kontoret.

Öppen källkod & community: Som alltid med Prusa får man komplett öppen källkod på både hårdvara och mjukvara. Detta innebär att det finns ett stort community, massor av profiler, moddar (t.ex. klonade extrudrar, specialfirmware, egenutvecklade tillbehör) och officiella uppgraderingar. För den som gillar att förstå och själv kunna reparera/ändra sin maskin är Prusa överlägsen många konkurrenter. Dessutom är supporten och dokumentationen utmärkt, vilket är guld värt för både nybörjare och erfarna.

 

Högt pris: MK4 är betydligt dyrare än asiatiska skrivare med liknande specifikationer. En färdigmonterad MK4 kostar runt 10 000–12 000 kr, och även byggsatsen ligger på runt 8 000 kr, vilket kan ge viss tvekan kring prisvärdheten för den som jämför med t.ex. Bambu Lab (som erbjuder högre hastighet och fler funktioner för mindre pengar). Prusa tar betalt för kvalitet, öppenhet och europeisk tillverkning – men det är en investering man måste vara beredd på​.

Inte snabbast: Trots förbättringarna är MK4 med sin rörliga bädd inte riktigt lika snabb som dedikerade högfarts-CoreXY-maskiner (t.ex. Bambu Lab P1S) vid extrema utskrifter. För de allra flesta användare räcker hastigheten mer än väl, men den som enbart jagar rekord i utskriftshastighet kanske tycker att Prusan är lite konservativ.

Single extruder och dyrt multi-material: MK4 har, i likhet med tidigare Prusa i3, bara ett enda munstycke. Prusas lösning för multi-material är MMU2S/MMU3 (en separat enhet som matar 5 filament i samma extruder sekventiellt). Även om konceptet fungerar okej är det inte lika smidigt som Bambu Labs AMS. Dessutom kostar MMU-enheten extra, vilket gör att flerfärgsutskrifter är ett dyrt och lite krångligare kapitel på MK4.

Monteringsarbete för kit-versionen: Många älskar Prusa för att man kan få den som byggsats – det är lärorikt att sätta ihop sin maskin. Men det tar också flera timmar att montera en MK4-kit från grunden, med många skruvar och delar. För oerfarna kan det vara avskräckande (dock finns färdigmonterade alternativ, men då till högre pris).

Passar bäst för: Erfarna användare, företag eller skolor som behöver driftsäkerhet och support i toppklass. Prusa MK4 är bäst lämpad för den som prioriterar hög och jämn utskriftskvalitet, pålitlighet över tid och ett öppet ekosystem framför absolut topprestanda per krona. Många professionella designers, ingenjörer och produktutvecklare använder MK-serien för prototyper tack vare dess förutsägbarhet och Prusas utmärkta kundsupport.

Mindre lämpad för nybörjare med begränsad budget – då är MK4 kanske overkill. Men för den dedikerade hobbyisten som vill ta sin 3D-printing till nästa nivå är MK4 ett “säkert kort” – det är ingen slump att den trots priset är bland de mest omtyckta och eftertraktade 3d skrivarna 2025.

Prusa MK4 - bäst avancerad 3d printer